Toamna aduce o bogăție de culori și forme pe care copiii le pot admira în plimbările lor prin parcuri. Odată întorși acasă, o parte dintre culori și forme se pot regăsi printre activitățile simple și plăcute pe care le putem desfășura împreună cu ei.
Activitatea următoare îmbină abilități practice (tăiere, lipire), dezvoltă simțul estetic și creativitatea, dar aduce cu sine și cunoștințe de matematică despre forme, texturi sau mărimi. Mai mult decât abilități sau cunoștințe, activitatea poate fi un prilej de a petrece timp împreună cu copilul, lucrând împreună și discutând despre experiența și sentimentele lui. Dicuția poate porni de la o plimbare în parc și de la admirarea copacilor ale căror culori se transformă cu fiecare zi, vânt sau ploaie.
De ce ai nevoie:
- carton colorat (maro, verde, portocaliu)
- tub de lipici;
- foarfecă decorativă (cu zimți);
- culori de apă/ acuarele la tub;
- capsator.
Cum se realizează:
1. Alege hârtia colorată din care vrei să realizezi corona copacului. Pregătește foarfeca zimțată.
2. Pliază hârtia în două, astfel încât, prin suprapunere, atunci când tai, să obții două forme similare.
Iată coroana copacului!
3. Pregătește culorile specifice anotimpului toamna: roșu, galben, verde, maro. Combinându-le, poți obține și alte culori! De exemplu, dacă vei amesteca roșu și galben, ce poți obține?
4. Pregătește-te! De data aceasta, în loc de pensulă, poți să-ți folosești degetele! Această tehnică se numește dactilopictura și este foarte îndrăgită de copii, chiar și de cei mai mici!
5. Pentru amestecul culorilor, vei avea nevoie și de puțină apă
6. Poți să începi să realizezi coroana copacului. Lasă amprente pe hârtia colorată, cu acele culori care îți plac cel mai mult pentru a realiza frunzele!
7. Când frunzele sunt imprimate, lasă coroana să se usuce.
8. Este timpul să te ocupi de trunchiul copacului. Pentru a realiza trunchiul, alege o hârtie cartonată, de culoare maronie
9. Realizează trunchiul, de forma unui cilindru, prin rularea hârtiei. Poți să folosești lipici sau să îl capsezi la capete folosind capsatorul
10. S-au uscat frunzele? Pliază acum coroana copacului.
11. Capsează cele două părți, una de cealaltă
12. Coroana și trunchiul copacului sunt gata. Seamănă cu copacii pe care i-ai văzut în parc?
Accesorii suplimentare: Copiii mai mari, pot realiza și lipi frunze pe coroana copacului.
Utilitatea jucariei: Copiii își pot decora camera sau se pot juca împreună cu tine exersând:
- relațiile spațiale: sus, jos, deasupra, dedesupt;
- concept matematice: dreptunghi, pătrat, cilindru
- crearea unor povești – întâmplâri – dialoguri în care să își dezvolte creativitatea și expresivitatea limbajului oral: Ce povești crezi că aude copacul tău de la păsărele, acum, în prag de toamnă? Am văzut un băiat/o fată care s-au așezat pe banca de lângă copac. Despre ce crezi că vorbeau?
- Tags:
- toamna
Articole relationate
A început vacanța de iarnă: cât durează și care sunt vacanțele în 2025
Vacanța de iarnă este unul dintre cele mai așteptate momente ale anului pentru elevi, oferind timp de relaxare și bucurie alături de familie. Cu structura anului...
Tokyo vrea să introducă săptămâna de lucru de 4 zile. Motivul? Stimularea natalității
În încercarea de a inversa tendința negativă a natalității din Japonia, Guvernul Metropolitan din Tokyo va permite angajaților să lucreze doar 4 zile pe săptămână.
Beneficiile nutriționale ale dovleacului pentru copii. Cum să-l integrezi în alimentația lor
Dovleacul este un aliment plin de nutrienți, ideal pentru alimentația copiilor. Această legumă portocalie este o sursă excelentă de vitamine esențiale, fibre și...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu